Hoe maakt u het? - Erfgoeddag 2019

U bent hier

Home > Nieuws > Hoe maakt u het? - Erfgoeddag 2019

Op zaterdag 27 en zondag 28 viert Brugge Erfgoedweekend. Dit jaar staan ambachten en vakmanschap in de kijker.
Tientallen Brugse vakmannen en -vrouwen, lokale organisaties en erfgoedspelers pakken uit met hun ambachtelijk erfgoed.

En dat doen we ook bij Vormingplus, met doe-het-zelf workshops, een ambachtelijke demo-namiddag en een lokale voedingsmarkt!

 

zaterdag 27 april

OUDE BEWAARTECHNIEKEN – WORKSHOP 
Vroeger bestonden allerlei trucjes om voedsel te bewaren buiten het seizoen. Je krijgt een overzicht van verschillende natuurlijke bewaartechnieken: inkuilen, drogen, inzuren, fermenteren, konfijten, verwerken tot confituur of chutney... Met heel wat voorbeelden en enkele lekkere proevertjes.

van 13u tot 15u30u in het Vormingplushuis

AMBACHTELIJK HOUTSNIJDEN – WORKSHOP 
Met verschillende snijtechnieken leer je een stuk hout bewerken. We gaan veilig aan de slag met mes en kleine bijl om een sober, mooi en functioneel voorwerp te snijden uit snoei- of afvalhout.

van 13u30 tot 15u30 in het Vormingplushuis
 

MAAK JE EIGEN PRENTKAART FAMILIEWORKSHOP GRAFIEK 
Grafiekkunstenaars gebruiken nog steeds traditionele technieken om hun prenten af te drukken. ... en ook jij kan het zelf uitproberen! Het grafiekcollectief Etsco laat je proeven van een discipline waarin je eigen schriftuur centraal staat. Je gaat naar huis met een uniek werkstuk.

van 13u30 tot 15u30 in het Vormingplushuis
 

FAMILIEWORKSHOP WEVEN 
Weven is één van de alleroudste textieltechnieken, en nog altijd één van de mooiste en eenvoudigste. Fabie Vervaele leert jong en oud de basistechniek op een stuk karton. Je gaat naar huis met een origineel werkje.

van 15u30 tot 17u30 in het Vormingplushuis
 

FAMILIEWORKSHOP MANDVLECHTEN 
Mandvlechter Heidi Demeyer vlecht samen met jou en je kroost een leuk werkje dat je na afloop mee naar huis neemt. Een unieke creatie, geheel volgens de oude techniek!

van 15u30 tot 17u30 in het Vormingplushuis
 

AMBACHTELIJK MAROKKAANS BROOD BAKKEN – WORKSHOP 
Ooit al een vers gebakken Marokkaans brood geproefd? Heerlijk om te dippen of om zo uit het vuistje te eten. Dit luchtige, platte en ronde brood heeft een vaste stek in de Marokkaanse culinaire traditie. Bovendien kan je het thuis gemakkelijk zelf bakken. Youssra en haar mama tonen je hoe en geven een woordje uitleg over de Marokkaanse keukentradities.

van 16u tot 18u in het Vormingplushuis

 

HOE SMAAKT U HET? - AMBACHTELIJKE VOEDINGSMARKT  
De inwoners en handelaars van Sint-Pieters pakken uit met hun recepten op grootmoeders wijze en hun geliefkoosde zelfgemaakte lekkernijen op deze ambachtelijke eet- en drinkmarkt. Geniet van een workshop ambachtelijk gebakken speculoos, een bierproeverij, samen confituur maken, zelf gebrande koffie, hoeve-ijs en meer. Kom proeven, ontdek het culinair erfgoed van Sint-Pieters en sla lekkers in voor thuis!

Ben je van Sint-Pieters? Breng dan het recept van jouw favoriete hapje of gerecht mee. De beste recepten verzamelen we in de bundel 'Da Smaakt'!

van 13u tot 18u in De Pastorie van Sint-Pieters

 

zondag 28 april

HOE MAKEN ZE HET? - OUDE AMBACHTEN IN DE KIJKER 
DEMO-MARKT BIJ VORMINGPLUS

Authentiek vakmanschap, handgemaakte stukken, meesters en makers... iedereen houdt ervan. Wil je zien hoe een grafiekprent gemaakt wordt, van ontwerp tot afdruk? Hoe een glasblazer met passie en geduld zijn glazen sierstukken tovert? Hoe oude Congolese muziekinstrumenten tot leven komen? Wil je zelf een kaarsje gieten? Enkele bevlogen ambachtslui tonen je hun kunst. Tussen het kijken door kan je iets drinken in onze bar. Ook voor kinderen!!

van 14u tot 17u in het Vormingplushuis

 

 

Alle activiteiten zijn gratis.

Voor de workshops op 27 april moet je je wel inschrijven - de plaatsen zijn beperkt.

Inschrijven via http://www.erfgoedcelbrugge.be/erfgoeddag2019 vanaf 14 april tot 25 april.
In het kader van het Brugse Erfgoedweekend: www.erfgoedcelbrugge.be

 
 
 

 

 

 

 

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je in voor ons e-zine.

Bekijk de brochure of registreer je om ze gratis in je bus te krijgen.

V-Zine (elektronische nieuwsbrief)

You must have Javascript enabled to use this form.