Kernenergie ontrafeld

U bent hier

Home > Kernenergie ontrafeld

online lezing

Wanneer

di, 02/03/2021 - 19:30 - 21:30
di, 09/03/2021 - 19:30 - 21:30
Voeg toe aan kalender2021-03-02 19:30:002021-03-02 21:30:00GMT+01:00Kernenergie ontrafeldThuis Online Online2021-03-09 19:30:002021-03-09 21:30:00GMT+01:00Kernenergie ontrafeldThuis Online Online

Waar

Bij je thuis
Thuis
Online Online

Prijzen

Solidariteitsprijs - 20.00

Kies je voor de solidariteitsprijs? Dan zorg je er mee voor dat onze activiteiten betaalbaar blijven voor iedereen. Je betaalt een surplus dat wij gebruiken om de sociale prijs te hanteren voor wie het minder breed heeft. Een warm en solidair gebaar!

Standaardprijs - 16.00
Sociale prijs - 4.00

Je komt in aanmerking voor de sociale prijs als je cliënt bent bij het OCMW (in Brugge: als je een "participatiekaart" hebt)
OF als je in budgetbeheer of in collectieve schuldenregeling bent OF als je een inkomen geniet dat onder de Europese Armoedegrens ligt ("Inkomen" omvat alles, ook kinderbijslag, onderhoudsgeld, huurgelden...), dus minder dan 1.139€ ( alleenstaande zonder kinderen) of 1.708€ (koppel zonder kinderen).
Je hoeft geen attesten voor te leggen, we rekenen op je eerlijkheid en je openheid. Vormingplus kan je wel om uitleg vragen.
Details vind je onder de knop "praktisch".

Code: 21-9174

De rol van kernenergie is altijd al onderwerp geweest van een heftig maatschappelijk debat. Is deze bijna onuitputtelijke bron van energie een godsgeschenk? Of hebben we zoals Prometheus het vuur van de goden gestolen? Met deze introductie willen we voldoende bagage meegeven zodat ieder voor zichzelf een oordeelkundige mening kan vormen.

In een technische inleiding leggen Peter Cauwels en Gilbert Eggermont uit hoe een kerncentrale werkt, welke verschillende stappen er zijn in de brandstofcyclus, waarom er een link is met het militaire complex en waarom er af en toe van die dingen ontploffen. We concluderen dit eerste deel met lessen uit de geschiedenis en een afweging van de voordelen en de nadelen. Daarna bespreken we de specifieke Belgische en Europese situatie. Waar komen we vandaan? Waar staan we nu? En wat zijn mogelijke pistes voor de toekomst?

Praktische info:

Dit is een online activiteit, via het platform Zoom. Je hebt een pc of tablet met camera en micro en een goeie internetverbinding (kabel nog beter dan wifi) nodig om te kunnen deelnemen. Na je inschrijving en betaling ontvang je de dag van de activiteit een mail met alle praktische gegevens om deel te kunnen nemen aan deze sessie.

Download alvast Zoom op je pc of tablet. Hier lees je stap voor stap hoe je werkt met Zoom: https://www.vormingplus-brugge.be/faq#n200632

Over de begeleiding:

Gilbert Eggermont, die stralingsbescherming doceerde aan de VUB en de UA, kan op een gevarieerde carrière terugblikken. Hij was directeur bij het nucleair onderzoekscentrum SCK in Mol en riep na de ramp in Fukushima in 2011 binnen de Hoge Gezondheidsraad op tot een drastische herziening van de nucleaire noodplanning in ons land.
Hij is een sterk gewaardeerde opiniemaker rond kernenergie, volksgezondheid en maatschappij in de media.

Hier vind je een artikel over de HBO serie "Chernobyl": http://static.vormingplus-brugge.be/downloads/chernobyl.pdf.
Een samenvatting van de visie van Gilbert Eggermont vind je ook op de website van "Grootouders voor het klimaat": https://www.grootoudersvoorhetklimaat.be/gilbert-eggermont/

Behaalde in 2001 een doctoraat in de kernfysica aan de UGent. Sinds 2011 is hij, als onderzoeker in risicobeheer, verbonden aan de polytechnische universiteit ETH in Zurich. Hij houdt er van om wetenschap en technologie toegankelijk te maken voor een breder publiek.

Trefwoorden: Online, Activiteit
Er zijn nog plaatsen beschikbaar

Schrijf je in!

BLIJF OP DE HOOGTE

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor ons e-zine (via het oranje blok hiernaast)

Volg Vormingplus op Facebook.

V-Zine (elektronische nieuwsbrief)

You must have Javascript enabled to use this form.