Mannenmens - verslagen

U bent hier

Home > Mannenmens - verslagen

Inspringtheater Mannenmens - vrijdag 26 januari 18 – enkel voor mannen

Het publiek bestond slechts uit twee mannen. Daardoor had deze ontmoeting eerder workshopallures dan een theatervoorstelling. De acteurs die Mannenmens speelden gaven ondanks het publiek alles wat ze konden. Heel veel intensiteit dus.

In het inspringgedeelte stond de helft van ons publiek bijna constant op scène. De twee bezoekende mannen stonden het grootste deel van de tijd op het speelvlak. Allerlei invalshoeken werden bekeken en kregen commentaar. De thema’s monogamie versus poligamie, ouderschap en de mantelzorg werden scherp aangepakt. Het werd duidelijk dat de twee inspringers elkaar inspireerden en steeds verder tot kern van de dilemma’s doordrongen. Er kwamen zelfs nieuwe scènes tot stand. Het inspringwerk was zowel voor de twee inspringers al de acteurs een revelatie.

Lucas

Inspringtheater Mannenmens – woensdag 31 januari – enkel voor vrouwen

Wat onwennig zitten de meeste vrouwen op hun stoel te schuifelen voor het stuk begint. En muisstil is het als de mannen na een applaus het speelveld verlaten. Wat is hier allemaal gebeurd? Hoe in godsnaam kun je hier ‘inspringen’ hoor ik hier en daar prevelen. Maar tijdens de korte pauze komen de tongen los.
– Nee, ik ga niet inspringen, ik heb zelf een vader gehad die die naam niet waardig was… het zit te dicht op mijn vel
– Die man dacht alleen aan seks, is het daarvoor dat zijn vrouw dient?
– Die twee praten niet echt met elkaar! Waar is de communicatie?
– Wil dat koppel eigenlijk wel een kind samen?
– Hij heeft geen respect voor zijn eigen vrouw, flirt gewoon met een ander waar zij bij staat.
– Ja maar, dat bevel om eerst de garage te dweilen, wat was dat?
– een huilbaby, dat ken ik, om gek van te worden! Waarom neemt zijn vrouw het over als hij goed bezig is – ook al is het op zijn eigen manier?
– Wat was dat met die moeder zeg! Die kan nogal iemand een schuldgevoel geven.
– En die twee broers, daar zat toch echt wel een plantrekker tussen!
– mijn ouders verwachten ook dat ik voor ze zal zorgen…

Na de pauze, weer wat ongemakkelijke sfeer, want nu moet het moeilijkste nog komen! Lucas maakt de tongen en de benen wat los, en voor ze het goed en wel beseft joelt de zaal luid mee met de speelse opdrachten. En inderdaad, al bij de derde scène komt er reactie uit de zaal. Applaus! En dan volgt de ene interventie na de andere:
– dien ik alleen voor seks?
– ik wil helemaal geen kind!
– wat kan ik doen om je te helpen? Laat ons erover praten.
– Gaan we eens samen naar een dokter?
– Goed zeg, de manier waarop jij de kleine stil krijgt. Dankjewel om het even van me over te nemen!
– Zal ik ze even aanleggen? Vooral jezelf niet forceren, alleen als het niet te lastig is voor jou.
– Het doet me pijn dat je flirt met die andere vrouw. Wat gebeurt er toch met ons?
– Moeder, wat erg voor je! Wat kan ik voor je doen?
– Laat ons er samen over praten en zoeken naar een goede oplossing.
– Maar neem me vooral de zorg voor vader niet af! Anders beteken ik helemaal niets meer, het is het enige waar ik goed in ben, al de rest is mislukt...

Er ontspinnen zich boeiende verhalen. Situaties worden anders ingeschat, reacties anders geïnterpreteerd.
Wonderlijk wat zo’n inspringtheater teweeg brengt. Het is ruim over 22u als de avond afgerond wordt. Er wordt nog wat nagepraat tussen pot en pint. Uiteindelijk stapt iedereen naar huis, niet met pasklare oplossingen, wel met een korf nieuwe meningen en ideeën. 

Hilde

Inspringtheater Mannenmens – zondag 4 februari – voor een gemengd publiek

Zondagavond. Op korte tijd vult de zaal van het buurthuis van Sint-Pieters zich met een bonte mengeling. Familie, vrienden en geïnteresseerden. We schuiven vlug nog wat stoelen bij want we gaan naar de honderd. Dit is de laatste voorstelling al. Een proces van maanden wordt vanavond afgerond. Wat voor velen aarzelend en voorzichtig begon eind augustus kent vanavond zijn apotheose. Nog één keer geven de mannen het beste van zichzelf. Volgens velen is dit de meest intense voorstelling. 
In de pauze opnieuw hetzelfde ongeloof. Hoe hebben de mannen dit klaargespeeld? En wat is nu precies de bedoeling? Zal er iemand uit het publiek op staan om een andere invalshoek te bieden? 
Lucas Vandenbussche overloopt even kort de verschillende scènes en vraag het publiek welke ze opnieuw gespeeld willen zien. Dat loopt vlotjes. Net als het inspringen zelf.

Gelijkaardige interventies als de vorige keren, maar ook weer nieuwe invalshoeken.
– Pak me eens vast, ik weet het niet meer.
– Laat ons hulp in roepen, anders halen we het niet met onze ‘huilbaby’
– Ik ga nooit meer op reis zonder jou! Het is niet ok dat ik jou hier alleen achter liet met al die opdrachten. Vakantie is er voor iedereen.
– Kindje toch, vertel me eens wat je in die jongen ziet?
– Ga je nu opeens toch vaderen over mij, nadat je mij al die jaren niet zag staan?
– Moeder ik heb mezelf zolang weggecijferd, maar nu gaat het niet meer. Ik moet eerst mijn eigen drankprobleem oplossen. Ik kan geen nieuwe verantwoordelijkheid meer aan.
– Vader, wat denk jij? Zullen we dan toch maar professionele hulp inschakelen?
– Broer, ik ben het beu dat die oude vete tussen jou en vader blijft in staan. Op die manier geraken we geen stap verder. Echt, je moet dit eerst oplossen, pas dan kunnen we kijken hoe we vader kunnen opvangen.

Het publiek komt helemaal los en doet allerlei suggesties. Soms lukt het om stappen vooruit te zetten en toenadering tussen de antagonisten te bewerkstelligen. Soms leidt het tot een nieuwe patstelling. Maar boeiend is het zeker, het samenspel van mensen! Net zomin als de bij de andere voorstellingen eindigt de avond met pasklare antwoorden, maar met suggesties en ideeën. Het laatste woord is zeker nog niet gezegd, maar wat wél duidelijk is, is dat de thematiek leeft. De bloemen voor de regisseur en de spelers zijn dan ook meer dan verdiend!

Bedankt John, Steven, Stefaan, Jan, Bernard, Johan, Dirk, Karel en Lucas

Hilde

BLIJF OP DE HOOGTE

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor ons e-zine (via het oranje blok hiernaast)

Volg Vormingplus op Facebook.

V-Zine (elektronische nieuwsbrief)

You must have Javascript enabled to use this form.