Pastorie Préférée

U bent hier

Home > Projecten > Pastorie Préférée

De Pastorie van Sint-Pieters vormt het hart van een mooie en lonende samenwerking tussen Stad Brugge, Buurtwerk Sint-Pieters, Vormingplus Brugge, lokale verenigingen en burgers.

Toekomstplek van Brugge, winnaar van de erfgoedverkiezingen in 2018, met een tussenstop als lokale ambachtsmarkt in 2019 en een feestelijke doorstart als zomerse pop-up door de lokale burgergroep De Préférés.
En alles haakt mooi in op de nieuwe, grootse renovatieplannen van de Pastorie en de inbedding van Sint-Pieters Deelt.

2016 - De Pastorie wordt Toekomstplek

Stad Brugge selecteert de Pastorie van Sint-Pieters als één van de negen Toekomstplekken van De Toekomst van Brugge.
Doel: de historische site (pastorie en mooie tuin) in het hart van Sint-Pieters behouden en er een mooie ontmoetings- en gemeenschapsfunctie aan geven. Burgers en inwoners worden uitgenodigd om hierover mee te denken.

 

2018 - Erfgoeddag 'Kies!'

Het thema van de Erfgoeddag in 2018 (Kies!) haalt inspiratie bij de gemeenteraadsverkiezingen. Buurtwerk Sint-Pieters en Vormingplus gaan dan ook aan de slag met het thema 'kiezen' en het lokale erfgoed. Het wordt een uniek project waarbij de inwoners effectief naar het stemhokje trekken om een lokaal erfgoedproject te kiezen dat verder uitgewerkt zal worden, ten behoeve van de inwoners van Sint-Pieters.

Vier burgerpartijen worden opgericht, onder impuls van en met procesbegeleiding door een Klankbordgroep (Buurtwerk Sint-Pieters, Vormingplus Brugge, vzw De Batterie, de Brugse Erfgoedcel, Dienst Monumentenzorg):

Lijst 1 : VVD - 'De Vrienden van Vierendeel' strijden voor een kunstig eerbetoon van de oude Scheepsdalebrug en architect Vierendeel.

Lijst 2 : HESP - 'Herbeleef Erfgoed Sint-Pieters' wil een nieuwe bestemming geven aan de prachtige pastoriewoning tussen De Dijk en de kerk.

Lijst 3 : NIAJ - 'Nu ist aan joen' wil de oude volkssporten en cafésporten terug brengen naar Sint-Pieters.

Lijst 4 : SIK - 'Sporen in kleur' wil de toegangstunnel van het station in Sint-Pieters aantrekkelijker maken.

Na een creatieve workshop, een stevige campagne, de nodige netwerking en een oproepbrief in elke inwonersbus, opent het stembureau in De Dijk de deuren op zondag 22 april 2018 .
Met randanimatie, tentoonstellingen rond de projecten, een heus kopstukkendebat, stemhokjes, koffie en taart...

Grote winnaar is de partij HESP met haar voorstel om van de Pastorie een ontmoetingsplek voor de inwoners van Sint-Pieters te maken.

 

2019 - Burgergroep De Préférés

Enkele ondernemende burgers van Sint-Pieters willen er werk van maken en verenigen zich onder impuls en met ondersteuning van Buurtwerk Sint-Pieters en Vormingplus.

 

april 2019 - Lokale ambachtsmarkt op Erfgoeddag 2019

Het eerste initiatief van de Préférés is een feit. Op Erfgoeddag 2019 houden ze, samen met lokale ondernemers, een ambachtelijke voedingsmarkt (thema 'Hoe smaakt u het?') in de tuin van de Pastorie en de binnenpaats van de Dijk.

 

zomer 2019 - Pastorie Préférée, twee zomerse pop-upweekends

De burgerwerkgroep de Préférés lanceert twee laagdrempelige pop-upweekends voor de bevolking van Sint-Pieters in de tuin van de Pastorie.

  • Zaterdag 13 juli en zondag 14 juli 2019
  • Zaterdag 31 augustus en zondag 1 september 2019

Met optredens, lokaal muziektalent, kinderanimatie, film, ontbijt, bordspellen, Sint-Pieters Zingt (olv schepen van Cultuur Nico Blontrock), inspraak- en infostand, foodtruck en bar....

In samenwerking met Buurtwerk Sint-Pieters, Vormingplus en lokale jeugdverenigingen.

Alle info: http://facebook.com/pastoriepreferee

 

De toekomst: eco-sociaal deelhuis

Mooie toekomstmuziek voor de Pastorie! Het Brugse stadsbestuur (Buurtwerk Sint-Pieters) haalt in mei 2019 een Vlaamse subsidie van 660.000 euro binnen om de Pastorie te renoveren en verder open te stellen voor de bevolking.
De pastorie krijgt een  gemeenschapsfunctie, wordt nauw verbonden met Cultuurcentrum en Buurtcentrum De Dijk en zal als eco-sociaal deelhuis verankering bieden aan het project Sint-Pieters Deelt

 

De Pastorie van Sint-Pieters - de Pastorie Préférée!: een heel mooi verhaal!

Subtitel: 
De Pastorie van Sint-Pieters herbestemd
Periode: 
januari, 2018

BLIJF OP DE HOOGTE

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor ons e-zine (via het oranje blok hiernaast)

Volg Vormingplus op Facebook.

V-Zine (elektronische nieuwsbrief)

You must have Javascript enabled to use this form.