SamenLezen in West-Vlaanderen

U bent hier

Home > Projecten > SamenLezen in West-Vlaanderen
logo samen lezen

In een SamenLeesgroep leest een begeleider een tekst en een gedicht voor, in een informele sfeer, gezellig met een kopje koffie. De deelnemers worden zachtjes aangespoord om te vertellen wat de teksten bij hen oproepen en de vrijwilliger leidt het gesprek in goede banen.
Het is duidelijk: dit is geen literaire analyse, het gesprek kan alle richtingen uitgaan maar de tekst, en hoe de deelnemers de tekst beleven, blijft wel het uitgangspunt. En het is wonderlijk hoe een sterke tekst de weg kan openen naar echte ontmoeting. 
Zo maak je literatuur bereikbaar voor iedereen. SamenLezen is een geknipte methodiek om aan inclusie te werken. Of anders gezegd, om met literatuur mensen te bereiken die anders moeilijk de weg vinden naar boeken en teksten.

In Vlaanderen is het Lezerscollectief sinds enkele jaren aan de slag met SamenLees-groepen. Vormingplus regio Brugge ondersteunt en adviseert organisaties in de regio Brugge die een SamenLeesgroep opstarten.

En we werken ook ruimer. We richtten een West-Vlaamse intervisiesgroep op, die enkele keren per jaar samenkomt. Daar wisselen vrijwilligers die een West-Vlaamse SamenLeesgroep begeleiden ervaringen, tips en teksten uit.
Wil je graag deelnemen? Laat iets weten aan griet.provoost@vormingplusbrugge.be

Hier vind je een overzicht van de recente SamenLeesinitiatieven in de Brugse regiowww.vormingplus-brugge.be/samenlezen-nieuw-najaar

Over de methodiek: www.lezerscollectief.be

 

 

BLIJF OP DE HOOGTE

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor ons e-zine (via het oranje blok hiernaast)

Volg Vormingplus op Facebook.

V-Zine (elektronische nieuwsbrief)

You must have Javascript enabled to use this form.