Soep en Feiten - actua op de middag

U bent hier

Home > Nieuws > Soep en Feiten - actua op de middag

Elke maand kan je in De Republiek terecht voor een actualiteitslezing gebald in een lunch break. Tijdens ‘Soep en Feiten’ sta je bij een kom dagverse soep stil bij de actualiteit. Een gastspreker zoomt in op een hot topic terwijl je je eigen boterhammen verorbert. De thema’s zijn divers: geschiedenis, (wereld)politiek, maatschappelijke vraagstukken, economie, wetenschap, Brugge...
Woon of werk je in Brugge? Ben je student? Iedereen is welkom.
 

SOEP EN FEITEN - VOORJAAR 2020
 

Dinsdag 10 maart, 12u15 - spreker: Aagje Vanwalleghem
Met een finale op de Olympische Spelen, de eerste Belgische turnmedaille ooit op een EK en tal van wereldbekermedailles zette Aagje Vanwalleghem het Belgische turnen op de kaart. In 2016 schreef zij het boek Veerkracht. Een verhaal over vallen en opstaan, over rozen en doornen. 
Want talent is slechts één zaak. Je hebt ook heel wat mentale skills nodig om door te breken in een wereld waar elk resultaat staat of valt met een duizendste van een puntje. Aagje geeft je graag de kracht en souplesse mee om je eigen koers te varen, met een focus op de winnaarsmodus. 

Dinsdag 21 april, 12u15 - spreker: Fleur Pierets
Fleur Pierets is kunstenaar, schrijver en LGBT+ activist. In 2012, na de scheiding met haar man, ontmoet ze in Amsterdam de hydografe Pauline die zich Julian noemt. Het duo is al gauw onafscheidelijk, gaat in Spanje wonen en start met 'Et Alors', het internettijdschrift over gender, identiteit en creativiteit. Ze besluiten om te trouwen in de 22 landen waar het homohuwelijk is toegestaan om zo aandacht te vragen voor gelijke huwelijksrechten. Eind 2017 sloeg het noodlot toe en kreeg Julian te horen dat ze agressieve hersentumoren had, met uitzaaiingen in haar hele lichaam. Ze sterft niet lang daarna, op 22 januari 2018. Fleur schreef in haar boek 'Julian' een aangrijpend en eerlijk verslag van het verloop van haar liefde, ziekte en dood van haar geliefde, hun gevoelens en onmacht. Ze verwerkt daarin ook veel homo-literaire geschiedenis en geeft een indringend beeld van haar rouwverwerkingsproces. 

Dinsdag 12 mei, 12u15 - spreker: Filip Claeys
Keukenchef is voor hem het mooiste beroep ter wereld. En dat merk je. Met een onvoorwaardelijke passie voor pure producten van bij ons, bereidt hij originele en authentieke gerechten. Als bezield stichter van NorthSeaChefs stelt hij alles in het werk om minder bekende, onbeminde vissoorten en bijvangst, gevangen door lokale vissers, gegeerd te maken. Met creatieve recepten en technische fiches moedigen NorthSeaChefs andere chefs, hobbykoks en consumenten aan om op een verantwoorde wijze om te gaan met deze respectvol gevangen vissen en bijvangst.Filip Claeys werd uitgenodigd om over NorthSeaChefs te praten naar aanleiding van de 5de editie van (H)eerlijk Brugge. Dit festival over duurzame voeding gaat door op zondag 31 mei vanaf 11u in het Astridpark en wordt georganiseerd door het Brugs Food Lab en de dienst leefmilieu.

PRAKTISCH:

We verwachten je om 12u15, we ronden af rond 13u.
Beetje later? Vroeger weg? Geen probleem. De zaal is zo opgesteld dat je discreet kan inpikken of wegglippen.

Prijs: € 5 (incl. soep). Je hoeft niet op voorhand in te schrijven.
Plaats: Grand Café De Republiek - Sint-Jakobsstraat 36, Brugge

Meer info over de thema's en spekers vind je hier.

Soep & Feiten is een initiatief van Vormingplus, De Republiek, Masereelfonds Brugge en Openbare Bibliotheek Brugge

 


 

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je in voor ons e-zine.

Registreer je om ze gratis de papieren brochure in je bus te krijgen.

V-Zine (elektronische nieuwsbrief)

You must have Javascript enabled to use this form.