Straffe Streken in Hoeve Engelendale

U bent hier

Home > Straffe Streken in Hoeve Engelendale
logo straffe streken

 

Op zaterdag 30 juni trokken we zomer, zon en vakantie op gang met een pak workshops op een mooie en unieke plek: Hoeve Engelendale in Ver-Assebroek.
Een plaats met een paar historische lagen, omringd door Rijckeveldse bossen, velden en meersen. Een plaats met veel inspiratie!

Het was een schitterende dag: veel zon, veel volk en veel te doen. Van dauwtrip tot sfeervol kampvuur: wij hbben ervan genoten!
 

Via deze link kan je foto's bekijken van deze mooie dag: https://www.flickr.com/gp/137031314@N03/8C7f5m

Dagprogramma

Zonsopgang in de Assebroekse Meersen - dauwtrip met ontbijt

​Voor vroege vogels! Je trekt op dauwtrip in de Assebroekse Meersen, een geheel van laaggelegen vochtige weiden en hooilanden omringd door knotwilgen en populieren. Na de wandeling geniet je van een lekker ontbijt in de hoeve.
 

Schrijfdag in Hoeve Engelendale met Lara Taveirne

Een dagje puur schrijven. Schrijfster Lara Taveirne geeft inspiratie en tips om op één dag een sterk stukje tekst uit je pen te halen. Een raadselachtig kloosterverhaal, een middeleeuwse romance, een pastoraal natuurstukje... laat je inspireren door de omgeving! Na afloop kan je je stukje voorlezen bij het kampvuur.
 

Dagcursus fotografie

Na een theoretische opfrissing spreek je je fantasie aan en maak je originele beelden in een unieke setting: de velden, bossen en meersen van Ver-Assebroek. Je gaat op zoek naar sprekende composities, maakt opnames en bespreekt de resultaten
 

De kerk en het kerkhof van Ver-Assebroek – rondleiding

Welkom in het oude Assebroek. Kerk, kerkplein, pastorie, ommegangkapellen en de oude begraafplaats van Ver-Assebroek vormen samen een oase waaruit de rest van Assebroek is gegroeid. Aan de hand van de vele sporen maken we een reconstructie van het verleden.

Archeologie - de cirkels van Assebroek

In de jaren 1950 ontdekten archeologen vier mysterieuze concentrische cirkels naast de kerk van Ver-Assebroek. Een middeleeuwse versterking, een prehistorisch heiligdom? Archeologe Janiek De Gryse vertelt wat grondig historisch onderzoek aan het licht bracht.
 

Meditatie in de kapel

In de oude kapel bij de hoeve zoeken vangen we een glimp op van het mystieke leven van toen, door te mediteren, in stille en bewegende vorm. Trees Dewever leidt je met zachte hand doorheen een aantal stappen van meditatie.
 

Hoeve Engelendale - rondleiding op de site

Hoeve Engelendale in Ver-Assebroek is een plek met een verhaal. Van de 13de tot de 16de eeuw stond er een roemrijk Dominicanessenklooster. Jozef Vleugels bewoont de site en toont je ter plekke de evolutie van het domein, een geschiedenis van meer dan 700 jaar.
 

Kaartjes schilderen met gekleurde bijenwas

Een strijkijzertje, enkele gekleurde blokjes bijenwas en een kaartje. Meer heb je niet nodig om aan de slag te gaan met de encaustic techniek. De kleurrijke vormen, patronen en texturen die bijna vanzelf ontstaan zijn wonderlijk.

Aquarelleren in open lucht 

Heb je de beginselen van het aquarelleren onder de knie en wil je in open lucht schilderen? Dit is een unieke gelegenheid. Het domein van de Hoeve Engelendaele is een toplocatie om schilderachtige hoekjes te ontdekken en op papier vast te leggen.
 

De landschappen van Assebroek – fietstocht

Natuurgids Roland Dufoort neemt je mee op de fietstocht langs kenmerkende landschappen van Assebroek: Ryckevelde, de Loweiden, Oedelem Berg, de Assebroekse Meersen en Ver-Assebroek. Hij vertelt je over de ontstaansgeschiedenis en de natuurwaarde van elk landschap.
 

Eetbare insecten – proeverij

Eten we straks allemaal insecten? Waar zijn insecten goed voor? Hoe smaken buffalo’s? Tijdens deze workshop van Tor Royal krijg je een antwoord op al deze vragen en maak je uitgebreid kennis met de wereld van (eetbare) insecten. 

Rustgevende wandeling in het bos

Een simpele wandeling in het bos kan wonderen doen. Via ademhalings- en aandachtsoefeningen leer je hoe je de oneindige stroom van gedachtespinsels tot rust kan brengen. Je komt dichter bij jezelf, je beweging en bij de prachtige klanken en kleuren rondom jou in het mooie bos van Ryckevelde.

 

Taiji

Taiji heeft een positief effect op je fysieke gezondheid, mentaal evenwicht en je levenskwaliteit. Een mooie oefening in verstilling in de idyllische omgeving van Hoeve Engelendale!

Met de fiets door Ver-Assebroek

Op de fiets verken je Ver-Assebroek: via een oude trambedding, langs de Assebroekse Meersen, op het kleine dorpsplein dat geurt naar nostalgie, bij een kerkhof dat nog een hof is rond de kerk én een prachtige pastorietuin. 
 

Wildplukwandeling in Ryckevelde

De zomer is losgebarsten… en dat zie je aan de natuur: geurige rozen, de eerste bessen, een explosie van groen. Samen met de herboriste Ann Vandenbossche onderzoek je de eetbaarheid van planten. Je geniet van proevertjes en plantenverhalen van vroeger en nu.
 

Gitaar bij het kampvuur 

Zin om de sterren van de hemel te spelen en te zingen bij een avondlijk kampvuur? Met echte kampvuurevergreens - Country roads, Let it be, Wish you were here, Blowing in the wind, Het is de nacht... - ga je volledig in vakantiemodus.  Bart Merlevede stookt het vuur en je gitaarspel aan.
 

 

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je in voor ons e-zine.

Bekijk de brochure of registreer je om ze gratis in je bus te krijgen.

V-Zine (elektronische nieuwsbrief)

You must have Javascript enabled to use this form.