Straffe Streken in Bulskampveld

Home > Straffe Streken in Bulskampveld

logo straffe streken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op zaterdag 1 juli 2017 ontvangen we je graag in het prachtige bezoekerscentrum Bulskampveld voor een nieuwe uitgave van onze Straffe Streken!

We duiken de bossen in, de geur van modder, de smaak van kruiden en de textuur van planten achterna.
Een dagje in het teken van de natuur, met activiteiten voor groot en klein!

Kinderworkshops, wandelingen, fotografie, koken met kruiden, fietsen, tekenen, taiji... je kan er vanalles beleven.
Op de middag kan je gratis lunchen in het Soepcafé. Vanaf 14u is er ook een gratis doorlopende speelse natuuractiviteit voor kinderen.

Ontdek hier het volledige aanbod en schrijf je in!
Inschrijven voor meerdere activiteiten? Download hier een handig overzicht.

 

Tekenworkshop - elfjes en kabouters

Ben je ook gefascineerd door die kleine wezentjes die sprookjes bevolken en waarvan we soms twijfelen of ze nu echt bestaan of niet? En hou je van de magie van paddenstoelen, knoestige, kromme wilgenbomen en feeërieke bloemen? Dan is deze workshop geknipt voor jou. Micheline Bonte helpt je je fantasie aan te scherpen. Je krijgt heel wat tips om de magische sprookjeswereld van bossen, kabouters en elfen te evoceren. Tekenervaring is geen must, wel de goesting om veel te schetsen en uit te proberen. Voor volwassenen.

9u30 - 12u30 //  5 euro
inschrijven en meer info:
https://www.vormingplus-brugge.be/tekenworkshop-elfjes-en-kabouters

Dagcursus fotografie

Naast portretfotografie is landschapsfotografie één van de populairste vormen van fotografie. Gustaaf de Meersman, fotograaf, frist je basiskennis op en belicht het belang van kadrering, het specifieke gebruik van het objectief, het spelen met licht… Je spreekt je fantasie aan en maakt originele beelden in een unieke setting, nl. het Domein Bulskampveld. Je gaat op zoek naar sprekende composities. Je maakt opnames en bespreekt de resultaten.

10u - 17u // 20 euro
inschrijven en meer info: https://www.vormingplus-brugge.be/dagcursus-fotografie-0

Soepcafé in het Kasteel

Wie gaat de uitdaging aan om met voedseloverschotten (worden 's morgens opgehaald bij de lokale supermarkt/groenteboer) een heerlijke maaltijd op tafel te toveren? Afhankelijk van het aantal overschotten maken we samen een soep en/of een hoofdmaaltijd, en eventueel zelfs een dessert. Iedereen is welkom op het soepcafé, ook de deelnemers van de Straffe Streken-activiteiten kunnen aanschuiven.

10u - 14u // gratis
inschrijven en meer info: https://www.vormingplus-brugge.be/soepcaf%C3%A9-het-kasteel-0

Stiltewandeling in een prachtig landschapspark

De natuur is een wijze inspiratiebron. Soms is er beweging, stuwing, kleur en levendigheid. Soms trekt de natuur zich terug in stilte en rust. Het woord 'natuurlijkheid' verwijst ernaar. Oordeelloos aanwezig zijn in het moment en de dingen op zichzelf laten. Minder doen en meer zijn. Het is iets wat we allemaal verlangen. Je wandelt in stilte door het park van Bulskampveld met Trees Dewever, ervaren gids in bewegende en stille meditatie. Na de wandelervaring rond je af met een zittende meditatie op stoelen.

10u - 12u30 // 5 euro
inschrijven en meer info:
https://www.vormingplus-brugge.be/stiltewandeling-een-prachtig-landschapspark

De bossen tijdens de Wereldoorlogen - wandeling

Niet alleen de mens heeft geleden tijdens de Wereldoorlogen. Ook historische gebouwen, landschappen en de natuur hadden het zwaar te verduren. In het Bulskampveld was het niet anders… of toch. Verdiep je in verhalen over het leven in het Bulskampveld tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze wandeling ontdek je ook gevolgen voor het bos en de gedenkmonumentjes die opgericht werden om de oorlog niet te vergeten.

10u - 12u // 5 euro
inschrijven en meer info: https://www.vormingplus-brugge.be/de-bossen-tijdens-de-wereldoorlogen-wandeling

Koken met kruiden

Tijdens een korte rondleiding in de kruidentuin maak je kennis met diverse kruiden. Je ontdekt de specifieke smaken en geuren van gekweekte kruiden en van enkele planten die we soms ook als onkruid bestempelen. O.a. met deze planten gaan we aan de slag om enkele lekkere gerechtjes te bereiden. Op het einde van de activiteit sluiten we af met een proeverij van dit alles.

10u - 12u // 11 euro
inschrijven en meer info: https://www.vormingplus-brugge.be/koken-met-kruiden

Vuur maken - voor gezinnen met kinderen vanaf 9 jaar

Vuur maken met lucifers of een aansteker kan iedereen. Maar lukt het je ook met alleen maar hout of met behulp van stenen, berkenschors en zwammen?Tijdens deze workshop maak je kennis met alle natuurlijke materialen waarmee je vuur kunt maken. Je leert vonkjes maken, gaat op zoek naar de meest brandbare natuurlijke materialen en probeert zo een brandend vuurtje te maken. We sluiten af met iets lekkers boven het vuur.  Voor kinderen vanaf 9 jaar.

10u - 12u // 5 euro (tot 12 jaar: 3 euro)
inschrijven en meer info:
https://www.vormingplus-brugge.be/vuur-maken

Natuurlijke verf maken - voor gezinnen met kinderen vanaf 9 jaar

Schilderen met zelfgemaakte verf is zo veel leuker, zeker als je de meeste ingrediënten zelf in de natuur kunt vinden. We gaan op zoek naar planten en andere materialen die kleurstof geven om onze eigen verf te maken.  Hiermee maken we uiteindelijk onze eigen kunstwerken op textiel of op papier. Voor gezinnen met kinderen vanaf 9 jaar.

10u - 12u // 8 euro (tot 12 jaar: 6 euro)
meer info en inschrijven:
https://www.vormingplus-brugge.be/natuurlijke-verf-maken

Aquarelleren in Bulskampveld

Heb je de beginselen van het aquarelleren onder de knie en wil je, onder begeleiding van aquarellist Paul Van Cleven, eens in open lucht schilderen? Dit is een unieke gelegenheid.  Het domein Bulskampveld is als locatie uitermate geschikt om een boszicht, natuur of reflectie van het kasteel op papier vast te leggen... We spreken af om 13.00 uur stipt aan de Parking Drie Koningen op het Domein Bulskampveld (kant tea-room) en zoeken dan samen een geschikte locatie aan de vijver. Bij slecht weer werk je onder een afdak.

13u - 17u // 5 euro
meer info en inschrijven:
https://www.vormingplus-brugge.be/aquarelleren-bulskampveld

De wekelijkse ommegang, in de voetsporen van Madame - wandeling

Elke week deed madame Lippens haar ronde ‘de ommegang’ rond het kasteel Bulskampveld om te zien of alles naar wens was. Dit gegeven grijpt gids Luc Vanpaemel aan om in het spoor van madame op zoek te gaan naar het verhaal van het domein : historische weetjes, grappige anekdotes, de tragiek.

13u - 15u // 5 euro
meer info en inschrijven
: https://www.vormingplus-brugge.be/de-wekelijkse-ommegang-de-voetsporen-van-madame-wandeling

Solitaire bijen

Naast de sociaal levende honingbijen en wespen bestaan er ook soorten die graag alleen leven. Ook deze beestjes zijn heel belangrijk voor het natuurlijk evenwicht. Tijdens deze workshop maak je kennis met heel wat soorten solitair levende bijen en wespen en hun bijzondere levenswijze.  Daarna maak je zelf een professioneel insectenhotelletje om in de eigen tuin op te hangen.

13u - 15u // 10 euro
meer info en inschrijven:
https://www.vormingplus-brugge.be/solitaire-bijen

Blote voetenwandeling - voor gezinnen met kinderen vanaf 7 jaar

Wandel op je blote voeten doorheen het Bulskampveld en voel het gras, de bosbodem, het mos, de afgevallen dennennaalden… Een natuurgids neemt je op sleeptouw. Op heel wat plaatsen is er ook een opdracht, een spel of iets anders te beleven.  We sluiten de wandeling af met een lekker geurend voetbadje en een voetenbalsem. De kinderen verzorgen de voeten van hun (groot)ouders en omgekeerd. Voor gezinnen met kinderen vanaf 7 jaar.

13u - 15u // 5 euro (tot 12 jaar: 3 euro)
meer info en inschrijven:
https://www.vormingplus-brugge.be/blote-voetenwandeling

Vlerk, de vleermuis - spel - voor gezinnen met kinderen vanaf 9 jaar

Een verrassend kortfilmpje over het onderzoek van de kasteelheer is de aanzet tot een reeks speelse buitenopdrachten rond vleermuizen. Je zet het onderzoek van de kasteelheer verder en voert hiervoor 4 spelopdrachten uit. Zo ontdek je hoe vleermuizen hun prooien zoeken, wat ze eten, waar ze wonen en jagen en hoe ze er precies uitzien. Voor elke goed uitgevoerde opdracht krijg je een letter. De letters van de 4 opdrachten vormen samen één woord, die de oplossing vormt van de puzzel. Een spannend spel voor groot en klein (vanaf 9 jaar).

13u - 15u // 5 euro (tot 12 jaar: 3 euro)
meer info en inschrijven:
https://www.vormingplus-brugge.be/vlerk-de-vleermuis-spel

De boskoning en de boskoningin - spel - voor kinderen vanaf 4 jaar (ouders niet toegelaten)

(dit is geheime informatie – vertel het niet verder!) In het Bulskampveld leven er een koning en een koningin. Neen, geen gewone. Ze zijn heel klein en ze zorgen voor de dieren en de planten in het bos. Maar door een plotse ziekte kunnen ze de gewonde dieren en de beschadigde bomen niet meer verzorgen. Kom jij helpen? We trekken elk een koningsmantel aan en doen allerlei opdrachten om de dieren in het bos te helpen. Zo maken we een verzorgende zalf tegen gebroken pootjes, zaaien we geneeskrachtige kruiden die we thuis verder kunnen kweken en… Enkel voor kinderen, vanaf 4 jaar.

13u - 15u // 3 euro
meer info en inschrijven:
https://www.vormingplus-brugge.be/de-boskoning-en-de-boskoningin-spel

Bezoek aan De Kruiderie

Het sociaal tewerkstellingsinitiatief De Kruiderie in Beernem is een afdeling van Footstep vzw. In het arbeidszorgproject vinden personen die niet in het reguliere economische arbeidscircuit terecht kunnen een zinvolle dagbesteding en de mogelijkheid om structuur op te bouwen in hun leven. Dit gebeurt aan de hand van de opkweek en verwerking van éénjarige en meerjarige biologische keukenkruiden. Er wordt steeds voor gezorgd dat de afgeleverde producten kwaliteitsvol zijn om op die manier een mooi ecologisch verantwoord alternatief te bieden. Samen zorgen wij voor een kleinschalige productie, met een excellente smaak. We ronden af met een drankje.

13u30 - 15u // 5 euro
meer info en inschrijven:
https://www.vormingplus-brugge.be/bezoek-aan-de-kruiderie

Fietsen door het Landschapspark Bulskampveld

Dat het Landschapspark Bulskampveld alleen maar het Provinciaal Domein zou omvatten is een misvatting. Dit landschapspark is veel ruimer en omvat ook delen van Aalter, Ruiselede, Wingene en Oostkamp. Via een korte inleiding met powerpoint ontdek je eerst het park op het vlak van cultuur en erfgoed en de geschiedenis van het kasteel zelf. Met de fiets rij je dan (gedeeltelijk door de bossen) langs de meest interessante en misschien onbekende oorden: een schandpaal, koortskapel, een filiaal van de Red Star Line, mysterieuze begraafplaats.... Er is op deze fietstocht ook aandacht voor het kastelenpatrimonium van het landschapspark.

14u - 17u30 // 5 euro
meer info en inschrijven:
https://www.vormingplus-brugge.be/fietsen-door-het-landschapspark-bulskampveld-0

Kennismaken met taiji

Wie regelmatig en op de juiste manier taiji beoefent, krijgt de soepelheid van een kind, de gezondheid van een houthakker en de gemoedsrust van een wijsgeer – zo luidt een Chinees gezegde. Taiji heeft een positief effect op je fysieke gezondheid, mentaal evenwicht en je levenskwaliteit. Een mooie oefening in verstilling op een idyllische plek, het Domein Bulskampveld!

14u - 15u15 // 5 euro
meer info en inschrijven:
https://www.vormingplus-brugge.be/kennismaken-met-taiji-2

De functie van heide in het bos - wandeling

 In de Middeleeuwen was het Bulskampveld een uitgestrekt heidegebied van wel 10000 ha groot dat zich uitstrekte over heel wat gemeenten. Vandaag vinden we tussen de bossen her en der nog kleine restantjes heide terug. Dertig jaar geleden gaf het provinciedomein Bulskampveld de aanzet tot het herstel van een stukje heide. Zo ontstond het Heideveld-Bornebeek. Je loopt in de sporen van een beheerder van het Heideveld en ontdekt waarom heide enkel kan hersteld worden in oudere bosgebieden.

15u - 17u // 5 euro
meer info en inschrijven:
https://www.vormingplus-brugge.be/de-functie-van-heide-het-bos-wandeling

Flierefluiter - wandeling - voor gezinnen met kinderen vanaf 7 jaar

Zin om samen met je (klein)kinderen op een speelse manier de wereld van de vogels te ontdekken? Dan is de Flierefluiterwandeling zeker iets voor jou. Je leert werken met een verrekijker, doet zoekopdrachten naar verborgen vogelfiguren, leert zingen als een zangvogel, ontdekt de geheimen van vogelsnavels en vogelveren en nog veel meer… Voor gezinnen met kinderen vanaf 7 jaar.

15u - 17u // 5 euro (tot 12 jaar: 3 euro)
meer info en inschrijven:
https://www.vormingplus-brugge.be/flierefluiter-wandeling

Maak je eigen landschapscake - workshop - voor gezinnen met kinderen vanaf 9 jaar

Tijdens deze workshop maak je samen met je (klein)kinderen het deeg voor een heel bijzondere cake. Met een unieke afwerking! Daarvoor gaan we op stap in de kruidentuin en in het park van het Bulskampveld.Je brengt de cake op smaak met allerlei kruiden en andere eetbare planten en je gebruikt de natuur als inspiratie voor de versieringen van de cake. En... je sluit af met een lekkere smulpartij. Voor kinderen vanaf 9 jaar.

15u - 17u // 8 euro (tot 12 jaar: 6 euro)
meer info en inschrijven: https://www.vormingplus-brugge.be/maak-je-eigen-landschapscake-workshop

Roestje de eekhoorn en boswachter Ria - gezinswandeling - voor gezinnen met kinderen van 4 tot 8 jaar

Roestje de eekhoorn houdt heel veel van het bos. Hij woont hier al lang en kent heel wat leuke plekjes. Boswachter Ria is haar beste mensenvriend.  Daarom heeft ze gevraagd of de boswachter kan helpen. Nu de vakantie voor de mensen weer begint hebben de dieren in het bos nood aan extra schuilplaatsen. Maar Roestje en de boswachter kunnen dat niet alleen oplossen. Komen jullie ook helpen? Zo kunnen we Roestje verrassen. In ruil zal hij jullie zeker de leukste eekhoornspelletjes leren kennen. Voor gezinnen met kinderen van 4 tot 8 jaar.

15u - 17u // 5 euro (tot 12 jaar: 3 euro)
meer info en inschrijven:
https://www.vormingplus-brugge.be/roestje-de-eekhoorn-en-boswachter-ria-gezinswandeling

 

GRATIS BROCHURE

Bekijk de brochure of registreer je om ze gratis in je bus te krijgen.

V-Zine (elektronische nieuwsbrief)

You must have Javascript enabled to use this form.