Videobellen - hoe begin je eraan?

U bent hier

Home > Nieuws > Videobellen - hoe begin je eraan?

We schakelen met z'n allen over naar de digitale wereld om, ook in coronatijden, mensen samen te brengen voor online vergaderingen, cursussen, gesprekken, digdokter-sessies...

Maar een gesprek via videochat gaat er toch iets anders aan toe dan een gesprek 'in real life'. 

Hieronder vind je enkele tips voor een geslaagde videobabbel:

Toon wie je bent
Laat je hele gezicht zien, vermijd tegenlicht (niet voor een raam gaan zitten), en richt desnoods een extra bureaulamp op je gezicht i.f.v. non-verbale communicatie (mimiek, lichaamstaal).

Zorg voor een zuiver stemgeluid
Vermijd storende achtergrondgeluiden (motorgeluiden, wind, spelende kinderen, etc), en gebruik best de 'mute' of dempknop als je niet aan het woord bent.

Technische aandachtspunten
- Zorg voor een goede verbinding. Slechte wifi-ontvangst thuis? Overweeg dan het gebruik van je smartphone als ‘mobiele hotspot’ (Android/iOS).
- Gebruik bij voorkeur een headset (koptelefoon+microfoon). Op een laptop of PC veroorzaakt de ingebouwde speaker en microfoon vaak storende (ventilator- of tik-) geluiden of gepiep (audiofeedback).

Zoom en Jitsi

Zoom en Jitsi zijn twee mogelijke platformen om te videobellen.

- Kenniscentrum ARhus testte Zoom en heeft een handige handleiding voor het gebruik van Zoom (klik hier). Ook deze video maakt je wegwijs in het installeren en gebruik van Zoom. 

- Hoe je aan de slag gaat met Jitsi wordt getoond in deze korte video. Je kan ook deze Jitsi-handleiding lezen. Let wel: voor Jitsi heb je Google Chrome nodig.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je in voor ons e-zine.

Registreer je om ze gratis de papieren brochure in je bus te krijgen.

V-Zine (elektronische nieuwsbrief)

You must have Javascript enabled to use this form.