Wij zijn Sint-Pieters!

U bent hier

Home > Projecten > Wij zijn Sint-Pieters!

Zaterdag 17 oktober 2015 om 15u, in de Sint-Pietersgroenstraat te Sint-Pieters Brugge. Een man gebogen over een kruiwagen belt aan bij nummer 41. Grabbelt in zijn kruiwagen en stopt de verbaasde dame aan de deur een tandenborstel in de hand. “Voor u, madam, en voor alle inwoners van Sint-Pieters, gratis. Met de groeten van RASP!”

Op krak hetzelfde moment krijgen de inwoners van de Wilgenstraat, Tempelhof en de Berkenstraat kruiwagens met suikerwafels, WC-papier en appels aan hun deur. Een mysterieuze kruiwagenactie trapt het project RASP – Retour à Saint-Pierre – op gang.

De banlieu van Brugge

Sint-Pieters, een wat rommelige uithoek van het gezellige Brugge. Uiteen gereten door twee drukke steenwegen, een spoorweg, een industriegebied, zes versnipperde wijken...en dan hebben we het nog niet over het nieuwe voetbalstadion dat er binnenkort neergepoot wordt. Ooit een kleine gemeente met hoeves, cafés, dorpssfeer; nu een onsamenhangende suburb waar de helft van de bevolking in een sociale woning woont.

Retour à Saint-Pierre

Eind 2014 lanceren Buurtwerk Sint-Pieters en Vormingplus Brugge er het sociaal-artistiek project Retour à Saint-Pierre (RASP). Sint-Pieters had een paar prikkels nodig, een klein schopje onder de kont. Het liefst op een leuke manier, niet belerend, een speels verhaal met onverwachte wendingen... en vooral: met betrokkenheid van de inwoners.

Op 6 september 2014 breekt de revolutie los. Het personage Pietje Deldycke vertelt de “échte geschiedenis” van Sint-Pieters en roept op tot een terugkeer naar het warme dorp van weleer, dat helemaal los stond van de stad Brugge. Meer dan 300 toeschouwers lopen rond met ludieke spandoeken en scanderen revolutiekreten. RASP is geboren.

Gekke prikacties

Een klein jaar later richt het verzet een eigen 'gemeenteraad' op. Deze ondergrondse gemeenteraad bestaat uit wijkbewoners, vrijwilligers van het buurtwerk, de buurtwerker van Sint-Pieters en een medewerker van Vormingplus. Zij stippelen het verdere traject uit. Zij zullen de revolutie verder in goede banen leiden.

In de maanden die volgen gebeuren rare dingen: de inwoners krijgen kruiwagens gratis voedsel aan de deur, met de groeten van RASP (“wat was dat nu ook alweer?”), een gekke RASP-kerstboom wordt door de straten gereden en iedereen mag die helpen versieren (met oude prullen, vreemde voorwerpen, afgedankt gerief), tijdens een gratis RASP-soepbedeling danst de lokale Murga, zingt het koor een verknipt kerstlied en houdt Pietje Deldycke een warme toespraak. Op de jaarlijkse kermis mengt de revolutieleider zich als ietwat vreemde volksmenner tussen het volk.

LIESBET – GEMEENTERAADSLID:
"Net door mee bruggen te slaan tussen de wijken van Sint-Pieters, leerde ik op een leuke manier mijn buurt beter kennen. Leven met elkaar & geven om elkaar... een mooi project dat het buurtgevoel alleen maar groter maakt! Dit kan ik alleen maar toejuichen!"

Kruiwagens vol warmte

De kruiwagen is hét beeld van dit project: ruw materiaal met een warme boodschap. Iedereen mag erin grabbelen. Sint-Pieters deelt en wisselt uit, klopt aan je deur, is gul. Zes oude kruiwagens die elk een wijk van Sint-Pieters voorstellen worden in het voorjaar 2016 door 2 lokale kunstenaars letterlijk samengelast tot een kunstig beschilderd geheel. Het kunstwerk verbeeldt de verhoopte samenhang in Sint-Pieters.

Bij de plechtige onthulling van deze installatie speelt een Brugse kunstpaus het spel mee met een serieuze kunstbeschouwing. Pietje Deldycke is er ook bij en doorpikt de façade van deze Brugse 'spion'. De aanwezigen drinken tot slot samen een glas in de eerste zomerzon.
De kruiwageninstallatie staat nog steeds op een prominente plaats in Sint-Pieters.

BENNY – VRIJWILLIGER:
"Ik ben geen thuiszitter. Onder de mensen zijn, mensen helpen... Ik moet bezig zijn. Met RASP heb ik me geweldig geamuseerd en kwam ik als handige harry goed van pas bij al die constructies en knutselarijen."

Republiek Belgiek

RASP sluit af met een feestelijk volksfeest in de Brugse mobiele cultuurzaal De Belgiek (een verbouwd lunapark dat partner Brugge Plus ter beschikking stelt) van 23 tot 25 september 2016. Een heel weekend staat de Belgiek in het hart van Sint-Pieters met een programma dat inwoners en lokale organisaties zelf helpen invullen: een boekenruilbeurs, volkscafé, muziekoptredens, workshops, kinderanimatie...
Revolutieleider Pietje Deldycke beklimt ook twee keer het podium. In een vlammende monoloog blikt hij terug op het voorbije jaar en besluit dat liefde het belangrijkste is. De mensen van Sint-Pieter moeten elkaar graag zien. Elvis is niet veraf.

PETER - INWONER SINT-PIETERS:
"Echt tof dat we een weekend lang onze eigen plek hebben, vlak in de buurt. Voor mij mag dat hier elk jaar Republiek Belgiek zijn!"

De gemeenschap Sint-Pieters?

Is er een ander Sint-Pieters ontstaan? Heeft dit project een nieuwe warmte geblazen over een versnipperde wijk?
Zo ver is het niet gekomen. Daarvoor was het plan te omvattend: in ruimte (heel Sint-Pieters bereiken) én in tijd (meer dan een jaar de boog gespannen houden voor vrijwilligers en kijklustigen). Naar het einde kalfde de belangstelling wat af. Ook de gemeenteraad verloor enkele leden.

Maar de ambities werden gaandeweg bijgesteld en we zijn blij met het resultaat. Een harde kern inwoners en medewerkers zette zich van begin tot eind achter het project, we bouwden een mooie samenwerking op met lokale verenigingen en we bereikten een gemengd en trouw publiek.

De theaterstukken, de zogenaamde revolutie en de ketting van prikacties deden mensen stilstaan bij hun buurt, hun geschiedenis, de beleving van hun wijk. Samen cultuur beleven schept een band.
Iets intenser was dit project voor een groep Sint-Pietersnaars die nauw betrokken waren. De leden van de 'gemeenteraad' vergaderden een jaar lang mee, bedachten ideeën, hielpen met de uitvoering ervan.
Het afsluitende feestweekend 'Republiek Belgiek' was een succes, met een mooie en diverse opkomst over de socio-economische breuklijnen van Sint-Pieters heen.  
Lokale verenigingen, vrijwilligers en professionelen droegen dit weekend samen. Een wijkbewoner ging mee het podium op, de bemanning van de muziekinstallatie, de driekoppige technische ploeg, het barpersoneel, de organisatoren van activiteiten... het was Sint-Pieters pur sang.
De vraag naar een jaarlijkse herhaling van Republiek Belgiek ligt al op tafel.
 

Sint-Pieters Deelt

RASP was ook een mooie gangmaker voor een heel ander project: Sint-Pieters Deelt. Sint-Pieters Deelt bundelt alle lokale initiatieven rond delen en ruilen van goederen en diensten, zoals soepcafés, ruilbeurzen, gelukscafés, overschotmarkten, individuele uitwisseling van diensten.
Een blijvende project dat samen gelanceerd werd met de kruiwagenacties van RASP. En cours de route kruisten en versterkten deze twee projecten elkaar: met de lancering van het Soepcafé, activiteiten op Republiek Belgiek en het terugkerende beeld van de kruiwagen.
(Meer info: http://sint-pietersdeelt.be)

 

 

 

Subtitel: 
Het verhaal van RASP, een sociaal-artistiek project in Sint-Pieters

BLIJF OP DE HOOGTE

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor ons e-zine (via het oranje blok hiernaast)

Volg Vormingplus op Facebook.

V-Zine (elektronische nieuwsbrief)

You must have Javascript enabled to use this form.